Odp: Silniki sterowanie liniowo przez DMX
No dobrze ale jest w stanie uciągnąć kule 10 Kg. Zawsze można zastosować przekładnie.
Forum Oświetlenia Scenicznego - Elwolight
forum techników i realiztorów światła
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Główna » Forum Oświetlenia Scenicznego - Elwolight » Wynalazki, Wynalazcy » Silniki sterowanie liniowo przez DMX
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
No dobrze ale jest w stanie uciągnąć kule 10 Kg. Zawsze można zastosować przekładnie.
Ale kula 10kg tylko na nim wisi... Obrócić wiszącą 10kg kule, a podnieść ją do góry to inna bajka... A kurtyna waży w ciul więcej (przynajmniej tak zakładam).
Ale od czego mamy maszyny proste: przekładnie zembatkowe czy system bloczków. Tylko obawiam się że skoro to silnik do kuli to może się naprawde wolno kręcić. Ale trzeba by sprawdzić
Ostatnio edytowany przez Dawid (2009-11-09 22:50:51)
Poza tym pisałem że zależy mi na sterowaniu z suwaka w zakresie ok 60 cm 0-dół , 255-góra.
To przeróbka dimmera odpada. Jeśli chcesz zrobić coś takiego, to wyłącznie jakiś krokowiec, i odpowiednio zaprogramować układ sterujący. Niestety nie wiem kto się by podjął czegoś takiego, ja niestety do stycznia cierpię na totalny brak czasu ![]()
podjąć się można ...
ale...
po pierwsze ile kilo chcemy podnosić?
po drugie można to zrobić ale koszt produkcji będzie dość spory i można się go podjąć.
po trzecie przy opcji sporego ciężaru to sam silnik będzie drogi...
Tak, można... tylko ja akurat musze pilnowac obecnych klientów, a praktycznie na cały adwent mam zlecenia na konserwacje i naprawy sprzetu w dyskotekach, zespolach i tym podobnych firmach...
Kolego krzyżak - umiesz pisać programy na procki AtMega ??
Ale jeśli tylko o sterownie góra dół(bez szybkości) to można to prosto zrobić na dwóch kanałach switch packa. Pierwszy kanał będzie włączał wogóle zasilanie czyli będzie włączał jeden stycznik, a drugi kanał będzie włączał stycznik zmiany kierunku i wtedy podajemy normalne zasilanie na styki główne i wogóle nie regulujemy prądu ani napięci silnika, stosujemy tylko przeplot.
Ostatnio edytowany przez Dawid (2009-11-10 22:49:34)
Ale tu chodzi o działanie względem położenia suwaka... z tego co było napisane.
Dałoby się do tego celu zaadoptować układ http://www.hoelscher-hi.de/hendrik/english/stepper.htm który wkleił wcześniej Dawid. Tylko kwestia mocy, dostępności i ceny silnika krokowego.
Układ działałby tak, że slinik w zależności od położenia suwaka wykonywałby określoną liczbę obrotów.
Np. położenie 0 - silnik w pozycji wyjściowej
położenie 10 - silnik wykonuje 10 obrotów i zatrzymuje się
położenie 20 - silnik wykonuje 20 obrotów i zatrzymuje się
i tak dalej...
Można do takich celów zastosować przekładnię?
Myślę że więcej jak 10 kg nie będzie na jednym..
a jak wysoko?
bo można zastosować gotowe patenty
http://www.robe.cz/products/category/me 3c5d9cda50
Ostatnio edytowany przez krzyzak (2009-11-11 20:48:05)
Jeśli zastosujesz przekładnię to wiadomo - w programie procesora trzeba będzie ją uwzględnić tak aby liczba obrotów była zgodna z tym co ustawisz suwakiem stołu.
Wysokość podnoszenia ma wynosić 60cm.
Ostatnio edytowany przez tomcio (2009-11-11 21:12:59)
ja myślę ze mozna by było spróbować zawalczyć z taką podstawą .
SAM kiedyś robiłem taki patent na targach.
a czy czasem firma desisti nie ma opuszczanych sztalug na DMX-a , mogę się mylić
o coś takiego
http://www.desisti.it/country/en/riggin
p?Code=dmx
tylko pewnie kosztuje sporo....
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.029 sekund, wykonano 10 zapytań ]