Odp: pierwsze kroki
Joe nie ma żadnego udziału w pisaniu softu do Vectora.
Forum Oświetlenia Scenicznego - Elwolight
forum techników i realiztorów światła
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Joe nie ma żadnego udziału w pisaniu softu do Vectora.
ale może coś w końcu ruszy w tej kwestii
fajnie by było gdyby też random w kreatorze efektów zaczął działać ![]()
jak to jest z tym matrixem?
utworzyłem matrixa - przypisałem urządzenia do cel
ale nie wiem jak to programować ![]()
dziwnie jest to opisane w helpie
ni jak nie wiem jak wyświetlić to okno gdzie wstawia się obrazek
EDIT:
doszedłem
ale jest to z lekka zamotane ![]()
Ostatnio edytowany przez artmajster (2010-11-28 19:55:02)
Witam
mam mały problem ![]()
jak ustawiam winga i daję store i np. klikam na Snap 1 i daję overrite
to zapisuje mi ustawienia ale ustawia priorytety na "0"
na suwakach
na przyciskach jest ok
co może być przyczyną takiego zachowania?
coś jest nie tak z zapisywaniem snapów
jak zrobiłem na exekutorach na jednym "Go" a obok "Release"
to po otwarciu spektaklu nie działa Release
jak dam setup i wyłaczę i właczę ten drugi przycisk (Release) to działa
trochę bez sensu ![]()
to generalnie bład vestora czy tylko u mnie tak się dzieje ??
Mógłbym dostać plik show na maila firmowego?
KacperP ltt com pl
Ostatnio edytowany przez KacperP (2011-01-10 07:51:49)
zauważyłem że jak się pozapisuje pozycje, kolory, goba, efekty itd.. w bibliotekach
to w momencie tworzenia CUE jeżeli skorzystamy z tych gotowców,
to edytując CUE możemy zapisać zmiany w bibiotece
jeżeli wykorzystaliśmy bibliotekę kilka razy to zmieni się np. ustawieni również w innych QUE
niestety nie dzieje się tak odnośnie efektów
może ktoś powiedzieć co można "sparametryzować dzięki bibliotekom a czego nie?
efektów na pewno nie (chyba że coś robię nie tak)
wygląda jakby efekty na sztywno zapisywać w QUE i koniec
szkoda ogromna ![]()
będę dźwięczny za pomoc
Ostatnio edytowany przez artmajster (2011-03-14 17:19:49)
Witam, mam kilka pytan odnosnie programowania w vectorze. Jesli dobrze zrozumialem instrukcje, to w edytorze efektow funkcja offset powinna odpowiadac za wartosc poczatkowa parametru. W praktyce nie moge zauwazyc zadnego efektu przy przestawianiu wartosci offset (widze zmiany jedynie przy fan) zle zrozumialem instrukcje? (Sprawdzalem wplyw wartosci offset na parametry dimmera oraz panoramy w sharpach)
Oprocz tego czy mozliwe jest w szybki sposob przechodzenie do danego cue w playliscie przypisanej do fadera? (nie mastera) wiem ze dziala to po wprowadzeniu komend playlist x que x jednak wtedy que wczytuje sie tylko do edytora. Chcialem zeby que przeskakiwalo rowniez w trybie live na suwakach, tak abym mogl od razu sterowac ratem dla danego cue.
esli dobrze zrozumialem instrukcje, to w edytorze efektow funkcja offset powinna odpowiadac za wartosc poczatkowa parametru. W praktyce nie moge zauwazyc zadnego efektu przy przestawianiu wartosci offset (widze zmiany jedynie przy fan) zle zrozumialem instrukcje? (Sprawdzalem wplyw wartosci offset na parametry dimmera oraz panoramy w sharpach)
Za wartość początkową odpowiada "Base" (piąte kółko). Wartość "Offset" odpowiada za FAZĘ przebiegu efektu. Jeśli przestawia się "All" w ramce "Offset" to zmiany są, ale nie są one takie oczywiste, bo wtedy faza zmienia się jednakowo dla wszystkich w tym momencie edytowanych urządzeń. Przy "Fan" jest to bardziej oczywiste, bo faza jest zmieniana wtedy proporcjonalnie.
Oprocz tego czy mozliwe jest w szybki sposob przechodzenie do danego cue w playliscie przypisanej do fadera?
Można:
Cue # Go
(wciskamy Go tego playbacka w którym chcemy zrobić przejście)
Tak poza tym w Vectorze nie ma "Playlist" i "Que" ale "Qlist" i "Cue", nie ma też "trybu live" ![]()
Heh, dopiero zaczynam i jeszcze na wszystko mówię po swojemu
Dzięki za szybką odpowiedź.
A czy jest jakiś prosty sposób żeby zaprogramować taką sytuację: Mam np 10 dimmerów ustawionych w rzędzie. Chcę żeby zapalały się np od 1 do 7, po czym dimmery 4-7 gasłyby, następnie zapalały by się 4-9 itp. Taka nieskończona pętla. Zrobiłem to sobie jako chaser, jednak efekt nie jest idealny ze względu na powtarzające się co jakiś czas que, poza tym zajmuje to mnóstwo czasu.
A przy okazji, kiedy można się spodziewać kolejnych szkoleń w ltt?
Mam np 10 dimmerów ustawionych w rzędzie. Chcę żeby zapalały się np od 1 do 7, po czym dimmery 4-7 gasłyby, następnie zapalały by się 4-9 itp. Taka nieskończona pętla.
Equalizer? Raczej tylko chaserem.
Jak był ten chaser programowany?
Programowanie długo trwa? Nie wydaje mi się ![]()
Tworzy się Qlistę, robi jako główną (Select), wybiera kanał 1, włącza na "Full", "Store", wciska "Select" przy tej Qliście i zapisany mamy pierwsze cue.
Wciskam "Next" co przerzuca do następnego kanału, daję "Full", wciskam "Store+", potem "Next", "Full", "Store+" i już mam trzy kroki...
i tak dalej, szybko nawet do 50 kanałów dojdę
Potem Qlistę przerabiam na chaser, tryb odtwarzania na "Random" i disco gotowe.
Niejedną dyskotekę robiłem trzema random chaserami. Jedna na pozycje, druga na kolory, trzecia na gobo... ![]()
(edit)
Co gorsza, sekwencję klawiszy "Next", "Full", "Store+" można zrobić w makro, które w stosownej sytuacji można wciskać aż do szybkiego skończenia się nawet kilkuset kanałów lub czegokolwiek.
Ostatnio edytowany przez KacperP (2012-08-29 08:01:23)
O proszę, nie wiedziałem o opcji random przy chaserze przez co przy moim programowaniu musiałem w każdym kolejnym cue zjeżdżać danymi dimmerami do zera. Wielkie dzięki za pomoc
Widzę że trochę spędziłeś przy vectorze ![]()
Widzę że trochę spędziłeś przy vectorze
Taka praca ![]()
A czy można w jakiś posób przypisać grupy do przycisków QKey? Gdy wchodzę w setup Quelisty i wchodzę w ustawienia poszczególnych klawiszy widzę, że znajdują się tam opcje group selection/release, ale w żaden sposób nie potrafię przypisać grupy do przycisku.
Edit: W instrukcji wyczytałem jeszcze, że po wciśnięciu klawisza rate kółka sterują prędkością quelist i dodatkowo można wybierać konkretną quelistę za pomocą select. W vectorze on pc mam dwa przyciski rate, jeden mały nad suwakami, drugi duży nad masterem. Niestety w rzeczywistości (orange) mam tylko ten pierwszy, a po jego wciśnięciu nie działa ani select ani kółka. Ktoś wie o co chodzi?
Edit 2: Z przypisaniem grupy do przycisku już sobie poradziłem. Wszystko jest opisane tutaj: http://www.compulite.com/downloads/Vect .19R02.pdf
Ostatnio edytowany przez chaluga (2012-09-20 22:05:07)
Witam
Czy można gdzieś pobrać instrukcje po polsku do Vectora Blue?
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.030 sekund, wykonano 10 zapytań ]