Odp: KOLEDZY I KOLEżANKI, KTORE DIMMERY Są THE BEST?
Nazywa się to osobne zasilanie dla światła. Właśnie to przerabiam ;]
Forum Oświetlenia Scenicznego - Elwolight
forum techników i realiztorów światła
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Główna » Forum Oświetlenia Scenicznego - Elwolight » Oświetlenie konwencjonalne » KOLEDZY I KOLEżANKI, KTORE DIMMERY Są THE BEST?
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nazywa się to osobne zasilanie dla światła. Właśnie to przerabiam ;]
no powiem Ci że jeszcze nie jedna instalacja elektryczna Cię w życiu zadziwi;)
Dawid, znawca -elektoniki fazowej- , ladnej fazy dostal apropo padania faz,ktore zabezpieczaly elektronike dimmerow.
Wow!
To sie nazywa firmowa ekspertyza. 125A,63A,32A, 3y fazy, i to wstystko aby zabezpieczyc tyyyyyyyyyyyyyyyyle elektroniki w srodku.
BINGO.
No to teraz mam pytanie ile -firma- potrzebuje bezpiecznikow do zabezpieczenia mnostwa elektroniki np w stole z dwoma liniami DMX,
albo zagadka dla Dawidka.Ile bezpiecznikow potrzeba zeby zabezpieczyc takie nierozsadne jak twoje-gadanie.
Słuchajcie może sprecyzuje, potrzebuje dimmera który w żaden sposób nie będzie siał mi w wizji i dźwięku... u mnie w firmie właśnie na to stawiany jest największy nacisk
Panie kajamara 888. Trzeba pamietac o tym ze siac, moze z kilku powodow.
Wspolny punkt zrodlowy, jest w wielu wypadkach, standardowym problemem dla pracy roznego typu uzadzen.
Pozatym pole magnetyczne wokol kabla.
Sa takie teorie ,ktore mowia iz nalezy stosowac bezpieczna odleglosc ciagow zasilajacych i lini sterujacych, dla emisji pola na 22-28cm.
To jest teoria.Natomiast w praktyce spotkalem sie z tego typu problemami wielokrotnie.
Zecz jasna, i niedyskusyjna.
Ekranowane kable niewystarczaja dla duuuzego pola.
Ale. Problem brumienia, to nie jest problem dimmerow, ale problem sieci.
Nie szukajmy rozwiazania, w problemach ktore nas niedotycza.
Brumy- to, przeciez problem akustyki.To odrebna plamneta, i choc jedna ma wplyw na druga, to warto zejsc z orbity..
Dobur dimmera jest tylko naszym problemem wtedy, jesli chodzi nam o charakterystyke pracy, a brumy to problem sieci.
Jesli kupujecie dimmer, to spytajcie sie o parametry dlawikow, o charakterystyki krzywych dimmera(ze stolu albo z ustawien na samym dimmeze,jest to samo).
Pytamy sie o zabezpieczenie, o rodzaj zabezpieczenia, o ochrone przeciwporazeniowa, o stabilizacje pradowa, o punkt nasycenia, o zachowanie, w przypadku zaniku sterowania, o uklady odbiornikowe, przekazniki, przekrztaltniki...etc, jesli chcemy byc dociekliwi.
Niema co dywagowac, jednak.
Pracowalem na Elektronach, na Show tec(..i nie polecam), na Light putter(kompletnie bezawaryjne) na Agat(super, bo proste i masywne, duuzo dobrej miedzi w srodku i malo zbednej elektroniki.Sluszna konstrukcja.Nie do zajechania)
Pozatym. Im mniej elektroniki do sterowania elektryka, tym wiecej dobrej roboty z odbiornikami ...-elektrycznymi.
A praca, moze o wiele bardziej uciazliwa., ale ja separuje linie sterujace od zasilajacych, i niema problemu..,z doborem i zakupem Dimmera.Pozdrawiam
No to teraz mam pytanie ile -firma- potrzebuje bezpiecznikow do zabezpieczenia mnostwa elektroniki np w stole z dwoma liniami DMX,
albo zagadka dla Dawidka.Ile bezpiecznikow potrzeba zeby zabezpieczyc takie nierozsadne jak twoje-gadanie.
I żle zrozumiałeś. Elektronika w electronie jest tak skonstruowana że jak pada jedna faza to procesor dmx zasila się z innej, ale kanały które były na tej fazie zapalają się na full a po wyłączeniu i włączeniu ta faza wogóle nie działa.
Stół najczęściej ma zabezpieczenie prądowe w zasilaczu. Ja nie mówiłem zę linia DMX jest zabezpieczona tylko że elektronika sterująca.
Ostatnio edytowany przez Dawid (2008-11-17 12:12:44)
Cześć.
Czy ktoś z Was miał przyjemność z tym dimmerem? AGAT RC-MAX

Musze kupić do firmy dimmer i zastanawiam się czy to dobry wybór. Do tej pory pracowałem na analogowym AGACIE typu RP i mam z o nim jak najlepsze zdanie, lecz cyfrowy to dla mnie nowość.
Ostatnio edytowany przez avekamil (2009-08-20 23:40:12)

polecam. W poprzedniej firmie miałem 3 , teraz mam też 3 i dokupuję jeszcze 5. Pracują bez problemów
Ja pracuje na Light Puter (symbolu nie pamiętam) ale dimery nie do zajechania. Podobnie jest z cyfrowym Botex-em
Ja pracuje na Light Puter
Chyba chodziło raczej o Lite Puter ![]()
Byłem na stronie tej firmy
... Jedno co mnie urzekło to wygląd tych dimmerów
Wyglądają jak nowoczesne serwery
Ale nie wygląd się liczy, dlatego zdecyduję się chyba na AGATA ![]()

krzyzak napisał/a:nawet w trancolor maja agaty
I dokupili dimmery MA
Byłem w "siedzibie" AGAT Eurosystems, widziałem jak są robione od podstaw wszystkie regulatory - pooglądałem nowości ( powstaje nowa alfa do urządzeń inteligentnych ) oraz pogadałem sobie z właścicielem firmy. Z rozmowy wynikło, że Transcolor kupił regulatory MA ponieważ AGAT nie wyrobił się z ich produkcją
... Nie wiem ile w tym prawdy ile marketingu... ale jakiś urok w tych regulatorach musi być jeżeli sięgają po nie największe firmy
BTW. AGAT RC1220 został zakupiony ![]()

Jeśli dimmer nie daje ciała, jest robiony i serwisowany w kraju - praktycznie "na miejscu" w przypadku Warszawy i ma dobrą cenę, to najczęściej to wszystko czego trzeba.
Gdyby była jeszcze była opcja komunikacji dwukierunkowej, systemu zdalnego nadzoru/konfiguracji, to by Agaty pewnie "posprzątały" konkurencję, a coraz częściej jest wymagane zdalne zarządzanie.
Ostatnio edytowany przez KacperP (2009-10-24 15:23:17)
KacperP napisał/a:krzyzak napisał/a:nawet w trancolor maja agaty
I dokupili dimmery MA
Byłem w "siedzibie" AGAT Eurosystems, widziałem jak są robione od podstaw wszystkie regulatory - pooglądałem nowości ( powstaje nowa alfa do urządzeń inteligentnych ) oraz pogadałem sobie z właścicielem firmy. Z rozmowy wynikło, że Transcolor kupił regulatory MA ponieważ AGAT nie wyrobił się z ich produkcją
... Nie wiem ile w tym prawdy ile marketingu... ale jakiś urok w tych regulatorach musi być jeżeli sięgają po nie największe firmy
![]()
BTW. AGAT RC1220 został zakupiony
Nie mogłem się powstrzymać
Byłem w siedzibie Agata 3 lata temu
o tej konsoli do świateł ruchomych słyszałem już wtedy i założę się że nic się kompletnie nie zmieniło w tej sprawie.
avekamil napisał/a:KacperP napisał/a:I dokupili dimmery MA
![]()
o tej konsoli do świateł ruchomych słyszałem już wtedy i założę się że nic się kompletnie nie zmieniło w tej sprawie.
Powiedzieli mi że na początku roku ma być wersja finalna... podobno konsola istnieje tylko walczą z softem
ile w tym prawdy to nie wiem... przekazuje tylko to co słyszałem :]

tygrysm napisał/a:avekamil napisał/a:Byłem w "siedzibie" AGAT Eurosystems, widziałem jak są robione od podstaw wszystkie regulatory - pooglądałem nowości ( powstaje nowa alfa do urządzeń inteligentnych ) oraz pogadałem sobie z właścicielem firmy. Z rozmowy wynikło, że Transcolor kupił regulatory MA ponieważ AGAT nie wyrobił się z ich produkcją
![]()
Powiedzieli mi że na początku roku ma być wersja finalna... podobno konsola istnieje tylko walczą z softem
ile w tym prawdy to nie wiem... przekazuje tylko to co słyszałem :]
Fajnie by było mieć wszystko z Agata ![]()
z tego co wiem w dobrej cenie jest tez dimerek compulite.. ale tu musi się wypowiedzieć Kacper.
Jest fajny bo ma 12 CH i tylko 2u
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.033 sekund, wykonano 8 zapytań ]